Geen categorie

Ellen ten Damme in nieuw theaterspektakel Zuidelijk Toneel

Het Zuidelijk Toneel brengt zeven krachtige theaterpersoonlijkheden bij elkaar voor zijn derde Theaterspektakel na De reis om de wereld in 80 dagen en Vertellingen van 1001 nacht. In de komedie To be or not to be vormen Ellen ten Damme, Raoul Heertje, Peter de Jong, Frank Lammers, Han Römer, Waldemar Torenstra en Viggo Waas een theatergezelschap in 1939 dat betrokken raakt bij het verzet. In de originele filmkomedie van Ernst Lubitsch (1942) en de toneelbewerking van Nick Whitby zorgen de acteurs voor grote hilariteit. Want een heldenrol willen zij allemaal vervullen, maar wel zoals een goed acteur betaamt: op grootse wijze.

Regisseur Matthijs Rümke pakt wederom uit met het decor. Hij plaatst de spelers in een enorme, enigszins gammele toneelmachinerie uit de jaren dertig, waarmee de illusies van het theater worden opgebouwd en in een handomdraai weer afgebroken. To be or not to be wordt daarmee ook een liefdevolle ode aan het theatervak.

Parallelprogramma in de Kleine Zaal: To be there or to be here
Bijzonder aan To be or not to be is dat de zeven hoofdrolspelers – op die momenten dat ze even van het grote toneel af zijn – te zien zijn in een aantal soloperformances in de Kleine Zaal van het theater. To be there or to be here* wordt een mix van toneel, cabaret, zang en stand-up comedy.

* Kaarten voor het parallelprogramma To be there or to be here zijn los verkrijgbaar. Het is niet mogelijk beide voorstellingen op één avond te bezoeken.

speelperiode 9 maart t/m 14 juni 2013
première 21 & 22 maart 2013, Theaters Tilburg

Gebaseerd op de film van Ernst Lubitsch.

tekst Nick Whitby
vertaling Han Römer
regie Matthijs Rümke
spel Ellen ten Damme, Raoul Heertje, Peter de Jong, Frank Lammers, Han Römer, Waldemar Torenstra, Viggo Waas en Myrthe Burger, Arthur Gerards, Marco Lopes, Jary Sluyter, Gijs Stallinga, Bram Walter
toneelbeeld Rieks Swarte
kostuumontwerp Carly Everaert
lichtontwerp Alex Brok