De laatste vriend van Napoleon Delfzijl

Onder regie van Ruut Weissman, o.a. bekend van de hitmusical Hij gelooft in mij, brengt Stichting Culturele Activiteiten IVAK een muziektheaterspektakel met grote namen uit de Nederlandse theaterwereld (o.a. Ellen ten Damme en Arjan Ederveen): De laatste vriend van Napoleon. De voorstelling vindt plaats in de loods aan de Damsterkade in Delfzijl.

Het evenement wordt georganiseerd in het kader van tweehonderd jaar Ontzet van Delfzijl, tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden en tweehonderd jaar Koninklijke Landmacht. De Stichting (bekend van de opera Carmen in Delfzijl) gaat voor deze gelegenheid een bijzondere samenwerking aan met de kapel van de Koninklijke Landmacht: KMKJWF.

Delfzijl speelde een unieke rol in de strijd om Nederlands grondgebied onder leiding van Napoleon. Pierre Maufroy, de Franse legeraanvoerder die Delfzijl bezette, weigerde te geloven dat zijn soeverein Napoleon Bonaparte verslagen was. Hij bleef Delfzijl met hand en tand verdedigen. Hierdoor bleef de vesting Delfzijl tot na de Franse tijd bezet. Delfzijl was daarmee het laatste steunpunt voor Napoleon. De laatste vriend van Napoleon gaat over politieke en militaire stijfkoppigheid, over het najagen van dromen, en over de liefde die altijd haar eigen, onnavolgbare weg gaat. We maken kennis met de Franse legeraanvoerder Pierre Maufroy, die niet wil geloven dat het tijdperk Napoleon voltooid verleden tijd. En we leren Stans Roggepol, de onverschrokken leidster van het Oranjegezinde verzet, en haar dochter Duifje kennen. Maufroy dreigt het stadje onder water te zetten, maar als hij de struise Stans diep in de ogen kijkt, is hij op slag verliefd. Het voorstel: de Fransen trekken zich terug als hij Stans als bruid én oorlogsbuit mag meenemen, terug naar het wufte Frankrijk. Aan Duifje en de andere jongeren de taak om de stad een nieuwe toekomst te geven.

tekst: Rob de Graaf ∙ regie: Ruut Weissman ∙ co-regie: Hans Man in ’t Veld ∙ compositie: Dirk Brossé ∙ spel: Ellen ten Damme, Arjan Ederveen, Rianne Botma, 2e jaars studenten van de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie e.a. ∙ scenografie: Daniel Ament ∙ m.m.v. de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso o.l.v. Tijmen Botma De laatste vriend van Napoleon wo 28 mei t/m za 31 mei, di 3 t/m do 5 juni, 21.00 uur Loods aan de Damsterkade www.delaatstevriendvannapoleon.nl

Arriva heeft de Ellen ten Damme trein die normaal alleen in de achterhoek rijdt voor dit event naar Groningen gehaald. De trein zal pendelen tussen Delfzijl en Groningen.

 

 

 

1 gedachte over “De laatste vriend van Napoleon Delfzijl

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.